Tävlingslydnad

tavlingslydnad

Att träna lydnad med tibbe är en härlig utmaning som, om man har tålamod och ett mjukt sätt, ger oerhört mycket både för ägare och hund. 
En av de saker jag märkt tidigt är att man med en tibbe inte kan träna för svåra saker. Då händer det lätt att tibben hittar på något annat att sysselsätta sig med som är lättare och roligare.Tänk därför på att dela upp de olika lydnadsmomenten i mindre, mer begripliga delar.

Som ett exempel kan jag nämna inkallning, så som den ser ut i lydnadsklass 1. Hunden ska sitta kvar medan föraren går iväg från hunden ca 15 meter. Därefter ska hunden komma när föraren ropar och sätta in sig korrekt vid sidan. Vid första anblick så kan det ju se ganska lätt ut. Men många hundar har problem med detta. För, som jag tror, de vet inte vad som förväntas av dem. Om vi istället delar upp momentet i flera delar och tränar dessa separat blir det mycket lättare.

1. Först ska hunden kunna sitta kvar trots att ägaren lämnar hunden på väldigt långa avstånd. Det kan även vara ganska ordentliga störningar på en tävling vilket man måste ha med i beräkningen när man tränar.

2. Det andra hunden ska göra är att komma med fart, vilket inte alltid är så lätt. Jakt- inkallning brukar vara ett bra sätt. Då ska man helst vara två personer där en håller i hundens koppel eller halsband, samtidigt som föraren springer bort från hunden och ropar dess namn eller inkallningsordet. Det är alltså bara farten som ska tränas inte att hunden sitter kvar eller gör korrekta insättningar.

3. Sist ska hunden göra ett korrekt insättande. Det tränar man bäst hemma i köket genom att ha hunden på kort avstånd och sedan visa den in i rätt position. När hunden är säker på kort avstånd kan man sakta öka avståndet och därmed även farten.

När allt är klart och man är nöjd med alla delar då först ska man sätta ihop hela momentet.

Nu kanske ni tycker att "det kommer ju att ta så mycket längre tid". Och visst är det så att det nog tar lite längre tid men å andra sidan får ni en säker hund som vet vad som förväntas av den och som blir trygg i momenten. Men framförallt får ni en hund som tycker att det är kul, för att hunden känner sig alltid smart när den kan "lista ut" vad matte eller husse vill att den ska göra. Självklart finns det andra saker som väger in hur bra och fort man går framåt så som tajming vid belöning osv. Men att går fort framåt är inte alltid huvudsaken...

Som ni förstår är det mycket att tänka på men det är ju det som är det roliga och utmaningen med att träna lydnad med tibben. Hoppas att ni fått inspiration och att ni känner er peppade att ta tag i lydnadsträningen.

Lycka till!

Text: Anna Junlén för TTS