DOGPARKOUR

Dogparkour är ingen tävlingsport. Den går ut på att utnyttja allt som finns i närmiljön som lekplatser, skogen och stadskärnan.
Det är bara fantasin som sätter gränser. Låt hunden hoppa över, hoppa upp, ta sig igenom olika hinder mm.
Numera har många hundklubbar Dogparkour-banor.
Dogparkour bygger upp hundens kroppskontroll, ökar självkänslan och självförtroendet. Det skapar samarbete mellan dej och hunden
som leder till bättre kontakt och som ger en tillgänglig hund. Hunden får fysisk och psykisk stimulans. Man har kul på promenaden helt enkelt.
Varför ska kopplet vara det enda som binder dej och din hund samman.
Sele är ett måste vid Dogparkour eftersom det från hundens kranium går ett antal nerver ner på halsen. Längre ner är de skyddade av muskler
men bakom öronen ligger de ytligt och helt oskyddade. Selen är bra för att ge stöd vid svåra hinder och att ta tag i om hunden tappar balansen.

Positiv förstärkning, massor med beröm, ge godis, mat, leksak alt lek med hunden som belöning när den gjort det du bett den om.
Ordet NEJ är förbjudet. Om hunden inte vill samarbeta, backa och fundera Varför. Pressa aldrig. Fundera över om utmaningen var för svår.
Hunden kanske missuppfattat ditt kommando eller dina kroppsignaler. Kanske något i omgivningen stört hunden så den lägger fokus på annat än det du bett om.
De två viktigaste nycklarna till framgångsrik träning är ”Kommunikation och motivation”. Ha kul på promenaden och lär in kommando "Vänta och stanna"
på så sätt kan du hindra hunden från att spontant ge sig ut på för svåra utmaningar. Att hunden stannar på kommando om den hoppat upp för högt och
du vill hjälpa hunden ner, en annan lämpligare väg eller lyfta ner hunden.
Viktig att tänka på: Stora hundar, små hundar och växande hundar.

Underlag: undvik landningar på hårt underlag som tex asfalt. Lyft ner hunden vid höga hinder framförallt i början innan hunden fått bra kroppskontroll och muskler.
Tänk på att det är halt vid regn, frost och snö. Innomhusträning går utmärkt vid dåligt väder och halka. Finslipa övningar och kommandon
Externbelöning: jobba först, belöna sen. Lägg belöningen i en skål och ge hunden ett varsågod när den får hämta sin belöning.

Balansera på stolar, armstöd, pallar, sängar osv. Tassar på olika föremål. Tröskel /trappa osv.
Andra övningar: Tassar mot olika föremål som träd, lyktstolpar, elskåp, staket osv.
Föremålen kan vara fasta, rörliga, tjocka eller smala.

Sidorörelser där framtassarna rör sig på föremål som tex stake, murar, fönsterbläck osv.
Baktassarna rör sig på marken åt vänster och höger. Träna åt båda hållen.
Hoppa upp på allt, kliva upp, en tass i taget. Var ett stöd i selen om hunden har dålig balans är osäker eller om underlaget är halt eller hårt.
Tänk alltid på underlaget!

Hoppa över: Tänk på vad hunden landar på.
Trix på hinder: sitt, ligg, snurra, runt, buga osv
Gå under /igenom tex ett liggande träd, staket, parkbänkar osv.
Gå runt /slalom, träd och stolpar åt båda hållen.
Balans: Hunden ska kliva upp på ett hinder, stock, sten osv. Målet är att hunden ska kunna hitta balans på hindret alt hjälp
hunden att hitta balansen med hjälp av din kropp och selen.
Balansgång: Hinder med olika bredd och underlag.

Höga benlyft: tex lägg en stege på marken. Cykelställ är bra. Hunden ska skritta lugnt genom hindren. Bra träning för alla hundar
speciellt för gamla och unga hundar då detta bygger ryggmuskler.
Ha kul på promenaderna och var försiktig när du tränar. I alla hundsporter finns risk för skador. Använd alltid sele. Värm upp ordentligt
minst 10.min. Varva ner efter träning. Lär hunden att underlag kan vara halt. Tänk på underlag vid regn, frost och snö.
Utnyttja lekparker, skogen, stenar, stockar och träd. Elskåp, staket, bänkar och cykelställ.
Tänk Dogparkour när du går ut med hunden. Ha kul med din hund. Som belöning får du en hund som är uppmärksam och följsam och som går i förväntan.
Vad hittar matte/husse på för ku? Våga ta fram barnet i dej.
Lycka Till önskar Margita, Mira 12 år och Livia 4år